Vad är ett boulderproblem?
Ett boulderproblem klättrar man längs ett visst antal uppsatta likafärgade klättergrepp på en klättervägg, där problemet börjar med startgrepp och avslutas med slutgrepp. Att det kallas problem är för att man måste lösa ett problem hur man ska ta sig förbi alla greppen för att klara “problemet” och nå slutgreppen.
Dessa problem är en slags “bana” eller “led” som byggs av en ledbyggare. Vi river löpande våra uppsatta problem för att det alltid ska finnas nya intressanta problem på alla nivåer att klättra. Vår ambition är att byta ut alla våra problem efter 6-8 veckor.
Gradering av våra klätterproblem
Vårt mål med vårt ledbygge är att det ska vara enkelt, roligt och samtidigt utmanande oavsett om man aldrig klättrat tidigare eller om man är en väldigt erfaren klättrare.
Gradering av klätterproblem görs för att beskriva svårighetsgraden med syftet att underlätta för klättraren att förstå sin nuvarande nivå och kunna mäta utveckling över tid.
Det finns idag flera olika graderingssystem som används och det finns många faktorer som skapar friktion och svårigheter med dagens sätt att gradera klätterproblem.
- dagens graderingssystemen är onödigt krångliga att förstå sig på första gången man provar klättring
- ledbyggarens gradering av ett problem kan ofta uppfattas annorlunda av den som klättrar problemet
- klätterproblem för en viss grad skiljer sig ofta åt mellan olika klätteranläggning trots samma system
- gradering kan ibland skapa en kultur av prestation på bekostnad av den rena glädjen av att klättra
Vårt graderingssystem tror vi gör det enklare, tydligare och bättre.
Våra enklaste problem startar på 1 och blir gradvis svårare ändå upp till 8 som är svårast. Varje grad överlappar varandra lite och inom varje grad finns flera stilar för att göra det roligare, mer omväxlande och för att man ska utvecklas bättre inom alla stilar. Baserat på ovan kan man uppleva att vissa problem man klättrar är lättare eller svårare.